Vastaanotto-projekti

Vastaanotto-projektissa Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö jalkautuu turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin. Vastaanotto-projekti alkoi keväällä 2011 ja jatkuu yli vuoden ajan. Projektissa on kolme vaihetta: kenttätyö, Paperiankkuri-esitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä sekä Paperisilta-esityksen valtakunnallinen kiertue vastaanottokeskuksissa. Projektin taustalla on havainto siitä, että kaikista Suomen ”laitoksista” nimenomaan vastaanottokeskuksissa on kaikkein vähiten kulttuuritarjontaa. Mistä tämä johtuu?

Vastaanotto-projekti on Kansallisteatterin tietoinen ele kohtaamisen puolesta.

Vastaanotto-projektin kenttätyövaihe ajoittui kevääseen 2011. Maaliskuussa työryhmä järjesti työpajatoimintaa Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa. Kyläsaaren turvapaikanhakijoista koottiin neljä ryhmää: naisten ja miesten ryhmä sekä kaksi lasten ryhmää. Ryhmissä tehtiin sanattomia ilmaisuharjoitteita, laulettiin sekä tanssittiin yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa. Kevään työjakson tarkoituksena oli paitsi tehdä taiteellinen interventio vastaanottokeskuksiin, myös kerätä haastattelumateriaalia, jonka pohjalta syntyvät esitykset Paperiankkuri ja Paperisilta.

Elokuussa 2012 ilmestyi Taija Helmisen ja Jussi Lehtosen kirjoittama Vastaanotto-kirja, jossa käydään Vastaanotto-projektin kaikki vaiheet läpi.

Hanna Brotherus ja työryhmä
Paperiankkuri
Kantaesitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 12.10.2011. Lue lisää!

Hanna Brotherus ja työryhmä
Paperisilta
Kantaesitys Kyläsaaren vastaanottokeskuksen asukkaille 6.12.2011. Lue lisää!

 

 

Työryhmä

 

TAITEELLINEN SUUNNITTELU Jussi Lehtonen ja Hanna Brotherus
OHJAUS JA KOREOGRAFIA Hanna Brotherus
SÄVELTÄJÄ Sanna Salmenkallio
DRAMATURGI Taija Helminen
VISUAALINEN SUUNNITTELU Katri Rentto
ASSISTENTIT Anton Krylov (Metropolia) ja Maarit Kakkonen (Humak)

ESIINTYJÄT Nina Hyvärinen (tanssija), Alexandros Kotsopoulos (tanssinopiskelija, Pohjois-Karjalan Ammattiopisto), Jussi Lehtonen (näyttelijä), Mikko Perkola (muusikko) ja Liisa Pietikäinen (tanssinopiskelija, TeaK). Lisäksi mukana on turvapaikanhakijoita, Suomesta turvapaikan saaneita henkilöitä ja suomalaislapsia.

TEATTERIPEDAGOGIT (maaliskuun työjakso) Laura Arala-Niemelä, Mirjami Heikkinen ja Jemina Sillanpää (Teatterikorkeakoulu)
VALOKUVAT KYLÄSAARESTA Hanna Weselius ja Nico Backström
TUOTTAJA Hanna Reetta Majanen

Juuri nyt: Taideopiskelijat lähtevät kiertueelle hoitolaitoksiin ja vankiloihin. Lue lisää yhteistyöstä Taideyliopiston kanssa: Lue lisää »