Rikos ja rangaistus

Kevät 2018

 

Rikos ja rangaistus -hankkeen tarkoituksena on tarjota korkealaatuista teatteritaidetta lastensuojelun piirissä oleville nuorille. Hanke koostuu koulukoteihin sijoitettujen nuorten kanssa toteutettavista teatterityöpajoista ja hankkeen aikana valmistuvasta teatteriesityksestä, joka lähtee kiertueelle Valtion koulukoteihin eri puolille Suomea. Kiertuenäyttämön Rikos ja rangaistus -teatterihanke toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Valtion koulukotien ja esitystä valmistavan työryhmän kanssa.

Yhteistyö käynnistyi tammikuussa 2018 työpajajaksolla Vuorelan koulukodissa Vihdissä. Työpajoissa syvennytään Rikos ja rangaistus -esityksen aiheisiin yhdessä nuorten kanssa. Mukana olevia nuoria osallistetaan heidän motivaationsa mukaisella tavalla matalan kynnyksen teatteriharjoitteisiin, jotka parhaimmillaan vahvistavat itseilmaisua, yhteishenkeä ja ruokkivat henkilökohtaista rohkeutta kohdata toinen ihminen ja omia tunteitaan. Kevään 2018 aikana työpajoja järjestetään myös neljässä muussa Valtion koulukodissa.

Hanke tuottaa uuden tulkinnan Dostojevskin Rikos ja rangaistus -teoksesta. Se on kolmen näyttelijän teatteriesitys, selviytymistarina, joka korostaa sovituksen mahdollisuutta ja ihmiskontaktin tärkeyttä niin toiseen nuoreen kuin läsnä olevaan aikuiseen. Esitys saa ensi-iltansa Vuorelan koulukodissa 6.4.2018, minkä jälkeen se vierailee muissa Valtion koulukodeissa. Rikos ja rangaistus -esitys nähdään myös Kansallisteatterin Omapohja-näyttämöllä 19.5.−26.5.2018.

Rikos ja Rangaistus -työryhmään kuuluvat ohjaaja Johanna Freundlich, näyttelijät Antti Lang, Matti Onnismaa ja Elina Reinikka sekä äänisuunnittelija Petteri Mård. Freundlich ja Reinikka toimivat projektiin liittyvien työpajojen ohjaajina, Freundlich vastaa myös esityksen visualisoinnista.

Hankkeeseen liittyy myös tutkimus, josta vastaavat THL:n tutkijat Marko Manninen ja Päivi Känkänen. Tutkimuksessa tarkastellaan teatterityöpajoihin osallistumisen vaikutuksia nuorten tunneilmaisuun ja tunteiden käsittelyyn. Kokonaistavoitteena on tuottaa tietoa lastensuojelun työkäytäntöjen kehittämiseksi. Taidelähtöisiä menetelmiä lastensuojelussa tutkinut Känkänen pitää käynnistynyttä yhteistyöhanketta erityisen arvokkaana, sillä lasten ja nuorten auttamistyössä tarvitaan uusia, rohkeita ja rajat ylittäviä avauksia, joissa taide voi toimia itseilmaisun ja vuorovaikutuksen tilana ja muutoksen mahdollistajana.

Lue: Laura Kytölän kirjoitus Rikos ja rangaistus -tulkinnasta Hesarissa.

 

Yhteydenotot

Lisätietoja

Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija
Jussi Lehtonen
jussi.lehtonen@kansallisteatteri.fi
050 4417611

Tuottaja
Roosa Vaverka
roosa.vaverka@kansallisteatteri.fi
050 3731925

Muut projektit

Undocumented Love

Kalenteri

06.04.18
Rikos ja rangaistus
koulukoti, Nummela
10.04.18
Rikos ja rangaistus
koulukoti, Liminka
12.04.18
Rikos ja rangaistus
koulukoti, Pännäinen
25.04.18
Rikos ja rangaistus
koulukoti, Kouvola
15.05.18
Rikos ja rangaistus
koulukoti, Mikkeli

Juuri nyt: Taideopiskelijat lähtevät kiertueelle hoitolaitoksiin ja vankiloihin. Lue lisää yhteistyöstä Taideyliopiston kanssa: Lue lisää »Yhteistyössä