Aikaero

Seppo Parkkinen - Kaisa Korhonen

Miten pitkä on eristyksessä elävän ihmisen vuorokausi?

Keravan vankilan pitkäaikaisvangit saavat puheenvuoron esityksessä, joka perustuu vankilassa syksystä 2012 toukokuuhun 2013 toteutetussa tekstityöpajassa syntyneisiin teksteihin. Prosessin aikana vangit kirjoittivat eri aiheista, näkökulmista ja lähtökohdista käsin. Kirjoittajien teksteilleen määrittelemiä otsikkoja ovat: harmaa, hetki, katse, mielipide, muisto, muutos, palanen, peili, rakkaus, Allah, gonzo, uni, viha.

Nämä otsikot näyttämöteoksen dramaturgia on ottanut lähtökohdakseen. Tavoitteena ei ole yhtenäinen tarina; teos rakentuu temaattisesti ajan kokemuksen ympärille. Sellissä vietettyä vuorokautta rytmittävät alati samoina toistuvat rituaaliset toiminnat ja tapahtumat. Ne saavat rinnalleen jokaisen yksilön subjektiivisen aikakokemuksen, joka ulottuu yhdestä päivästä vuosiin, loputtoman pitkästä ajasta kokonaiseen elämänvaiheeseen.

Musiikkipitoisen esityksen tekstit liikkuvat emotionaalisesti ja kokemuksellisesti laajalla alueella. Ne sisältävät runoja, näytelmällisiä kohtauksia, monologeja, pamfletteja ja kertomuksia. Ne kertovat sanan ja sanomisen vapaudesta, pakottavasta tarpeesta antaa muoto ja hahmo jollekin polttavalle sisäiselle kokemukselle. Ne kertovat elämästä ja sattuman armottomuudesta, suhteesta luontoon ja ympärillä käsittämättömän nopeasti muuttuvaan maailmaan. Ennen muuta ne ovat todiste siitä, ettei ihmisen mieltä voi vangita.

KANTAESITYS KERAVAN VANKILASSA 1.3.2014.

Esitys on osa Kiertuenäyttämön Vankila-projektia. Ensi-illan jälkeen esitys lähtee kiertueelle vankiloihin eri puolille Suomea. Esitys on teknisesti kevytrakenteinen ja soveltuu esitettäväksi erilaisissa tiloissa.

Työryhmä

ESIINTYJÄT Mira Kivilä, Teemu Koskinen, Timo Torikka ja Altti Uhlenius

DRAMATURGIA Seppo Parkkinen
OHJAUS Kaisa Korhonen
VISUALISOINTI Sari Salmela
MUSIIKKI Altti Uhlenius
LIIKE Maija Nurmio
PRODUKTIOASSISTENTTI Leena Häkkinen

Yhteydenotot

Esitys poistunut ohjelmistosta.

Aikaero on Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön, työryhmän, Keravan vankilan ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteistuotanto. Projektia ovat tukeneet Alfred Kordelinin Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.

Arkisto

Vieraskirja

Neuvostoliitto-projekti

haMEmo

Karkauspäivä-esitykset

Neuvostoliitto – tarina Uskosta

Ei niin pimeää, etteikö hymyllä kirkastuisi

Nuoruustango

Putoava mies

Maailman vahvin

Käyn monta tietä matkallain

Yksinäisyys-projekti

Helmi-projekti

Näillä mennään

Vastaanotto-projekti

Paperisilta

Yön kuningatar

Mitä tuijotat? -työpaja

Minä olen tässä – Kaikki edessä

Uponnut aika

Punainen viiva

Juuri nyt: Teatterihanke yhteistyössä THL:n ja Valtion koulukotien kanssa on käynnistynyt tammikuussa 2018. Lue lisää »