Aikaero

Seppo Parkkinen - Kaisa Korhonen

Miten pitkä on eristyksessä elävän ihmisen vuorokausi?

Keravan vankilan pitkäaikaisvangit saavat puheenvuoron esityksessä, joka perustuu vankilassa syksystä 2012 toukokuuhun 2013 toteutetussa tekstityöpajassa syntyneisiin teksteihin. Prosessin aikana vangit kirjoittivat eri aiheista, näkökulmista ja lähtökohdista käsin. Kirjoittajien teksteilleen määrittelemiä otsikkoja ovat: harmaa, hetki, katse, mielipide, muisto, muutos, palanen, peili, rakkaus, Allah, gonzo, uni, viha.

Nämä otsikot näyttämöteoksen dramaturgia on ottanut lähtökohdakseen. Tavoitteena ei ole yhtenäinen tarina; teos rakentuu temaattisesti ajan kokemuksen ympärille. Sellissä vietettyä vuorokautta rytmittävät alati samoina toistuvat rituaaliset toiminnat ja tapahtumat. Ne saavat rinnalleen jokaisen yksilön subjektiivisen aikakokemuksen, joka ulottuu yhdestä päivästä vuosiin, loputtoman pitkästä ajasta kokonaiseen elämänvaiheeseen.

Musiikkipitoisen esityksen tekstit liikkuvat emotionaalisesti ja kokemuksellisesti laajalla alueella. Ne sisältävät runoja, näytelmällisiä kohtauksia, monologeja, pamfletteja ja kertomuksia. Ne kertovat sanan ja sanomisen vapaudesta, pakottavasta tarpeesta antaa muoto ja hahmo jollekin polttavalle sisäiselle kokemukselle. Ne kertovat elämästä ja sattuman armottomuudesta, suhteesta luontoon ja ympärillä käsittämättömän nopeasti muuttuvaan maailmaan. Ennen muuta ne ovat todiste siitä, ettei ihmisen mieltä voi vangita.

KANTAESITYS KERAVAN VANKILASSA 1.3.2014.

Esitys on osa Kiertuenäyttämön Vankila-projektia. Ensi-illan jälkeen esitys lähtee kiertueelle vankiloihin eri puolille Suomea. Esitys on teknisesti kevytrakenteinen ja soveltuu esitettäväksi erilaisissa tiloissa.

Työryhmä

ESIINTYJÄT Mira Kivilä, Teemu Koskinen, Timo Torikka ja Altti Uhlenius

DRAMATURGIA Seppo Parkkinen
OHJAUS Kaisa Korhonen
VISUALISOINTI Sari Salmela
MUSIIKKI Altti Uhlenius
LIIKE Maija Nurmio
PRODUKTIOASSISTENTTI Leena Häkkinen

Juuri nyt: Taideopiskelijat lähtevät kiertueelle hoitolaitoksiin ja vankiloihin. Lue lisää yhteistyöstä Taideyliopiston kanssa: Lue lisää »